Voorstellen leerlingen groepen 8 allemaal overgenomen

Op dinsdag 20 juni 2017 hebben de leerlingen van groep 8 van basisschool Sint Antonius Abt presentaties gegeven over hun ideeën om de leefbaarheid in Acht te verbeteren. De presentaties waren het einde van het succesvolle project tussen de basisschool en de Dorpsraad Acht.  Onder leiding van de voorzitter van de Dorpsraad Acht, Remco van Dooren, is aan de kinderen kennis bijgebracht over de politiek en zijn hen vaardigheden zoals argumenteren, debatteren en spreken geleerd. Na een aantal lessen zijn zij zelf aan de slag gegaan met hun eigen ideeën om plannen te maken om de leefbaarheid van het dorp te verbeteren. Zo mochten zij nadenken over zaken in Acht waar ze zich aan stoorden, of zaken die beter konden. Verder mochten ze ook nadenken over zaken die ze misten in Acht of wat ze wilden veranderen. Deze voorstellen zijn serieus besproken in de klassen en er is gekeken in hoeverre deze haalbaar zouden kunnen zijn.

De leerlingen hebben uiteindelijk 11 voorstellen gepresenteerd. Door de leden van de Dorpsraad is serieus gekeken of deze ideeën daadwerkelijk gerealiseerd konden worden. Uiteindelijk hebben zij besloten om alle ideeën over te nemen en er mee, in samenwerking met de kinderen, aan de slag te gaan.

Hieronder een reactie per idee:

 1. Realiseren van een markt op het dorpsplein: “Een leuk initiatief dat we graag omarmen. We gaan dit met de leerlingen bespreken met de gemeente”.
 2. Veranderen skatebaan: “De skatebaan is inderdaad wel aan een opknapbeurt toe. We gaan dit bij de gemeente aankaarten”.
 3. Voorstellen om hard rijden tegen te gaan“We zijn als Dorpsraad al met dit onderwerp bezig en we zien het dan ook al ondersteuning van ons beleid. We willen graag het idee van de smileyborden overnemen. Ook dit bespreken we samen met de leerlingen bij de gemeente”.
 4. Goals aanpakken Merwedeveld“De leerlingen hebben aangegeven dat er te veel ruimte zit tussen de goals. Dat moeten we aanpakken en gaan we samen met de jongens regelen”.
 5. Chillplek 11-14: “De kinderen vertelden ons dat het basketbalveld niet meer wordt gebruikt en op die plek dan ook iets anders willen. Een chillplek is niet direct geregeld, maar we gaan dit met de gemeente bespreken”.
 6. Meer prullenbakken: “De leerlingen hebben gelijk dat bij de school te weinig prullenbakken staan. Daar moeten we naar kijken, maar het idee van het pimpen van de prullenbakken vinden we ook een tof idee. Dat moeten we in Acht gaan regelen”.
 7. Crosspad/baantje: “Een super leuk idee om een crossbaantje te realiseren. Om dit project te laten slagen gaan we samen met de gemeente om de tafel”.
 8. Voorstellen om geluidsoverlast tegen te gaan: “Ook met dit onderwerp houdt de Dorpsraad zich bezig. Het lijkt ons een goed idee als de leerlingen aan de tafel gaan bij de commissies over Eindhoven Airport en Station Acht”.
 9. Grotere kermis: “De leerlingen willen meer en andere kermisattracties. We zullen ze in contact brengen met de organisatie van de kermis. Hopelijk kan het dan in deze editie al geregeld worden”.
 10. Hobbelige fietspaden: “Er zijn inderdaad paden en wegen in Acht die verbeterd moeten worden. Het is een goed idee om de BuitenBeter-app te gebruiken en tegelijkertijd met de gemeente te spreken om dit grootschalig aan te pakken”.
 11. Supermarkt: “Uit een handtekeningenactie is gebleken dat er onder de jeugd behoefte is aan een supermarkt. Ze hebben het voorstel gedaan om een supermarkt te vestigen op het basketbalveldje van het Merwedeveld. Dat hebben we als Dorpsraad nooit eerder bekeken en daar gaan we samen met de leerlingen en de ondernemers dus goed naar kijken”.     

Lees hier het verslag: Verslag jeugdpolitiek op Acht juni 2017

De presentaties zijn hier te bekijken:

Presentatie Te hard rijden (Youri, Noah, Karsten)
Presentatie Losse stoeptegels (Luc, Liselot, Norah, Kiki, Loes)
Presentatie Prullenbakken (Dani, Timo, Martijn)
Presentatie Supermarkt (roel chloe rens maura)
Presentatie skatebaan (Harm, Feie, Zara, Bas)
Presentatie speelplek 12+ (Dilay, Tjerk, Alex, Isa, Selena)
Presentatie De markt voor Acht (Julia, Angelina, Veroni)
Presentatie Geluidsoverlast (Indy, Thijs, Isabel)
Presentatie Crossbaan Acht (Niek, Nick, Evren)
Presentatie Grotere kermis (Femke, Tijn, Denyce, Kristy, Stan)

 

Uitnodiging speciale dorpsraadvergadering leerlingen basisschool

De afgelopen weken zijn de kinderen uit de groepen 8 van Basisschool Sint Antonius Abt bezig geweest met politiek, argumenteren, debatteren, brainstormen en voorstellen maken. Zij mochten nadenken over zaken in Acht waar ze zich aan stoorden, of zaken die beter konden. Verder mochten ze ook nadenken over zaken die ze misten in Acht of wat ze wilden veranderen. Deze voorstellen zijn serieus besproken in de klassen en er is gekeken in hoeverre deze haalbaar zouden kunnen zijn.

Op dinsdag 20 juni 2017 zullen de kinderen van de groepen 8 in het Dorpshuis Acht een presentatie houden over hun ideeën en deze toelichten met duidelijke argumenten. Er zal serieus door leden van de Dorpsraad gekeken worden of er een aantal van deze ideeën daadwerkelijk gerealiseerd kan worden. We zouden het enorm leuk vinden als er een groot publiek aanwezig is en we willen alle ouders, maar ook opa’s en oma’s, buren, vrienden, kennissen en alle andere geïnteresseerden uitnodigen om bij deze speciale bijeenkomst aanwezig te zijn. Deze bijeenkomst zal beginnen om 13:30 uur en duurt ongeveer anderhalf uur. Voor koffie en thee wordt uiteraard gezorgd.

Graag tot dan!

Remco van Dooren, voorzitter Dorpsraad Acht
Hans Thijssen en Rob Peeters, leerkrachten groepen 8A en B

Bekijk hier de uitnodiging.

Project ‘Jeugdpolitiek’ met basisschool van start

De Dorpsraad Acht en Basisschool Sint Antonius Abt zijn dinsdag 9 mei een samenwerkingsproject begonnen: ‘Jeugdpolitiek op Acht’. Leerkrachten Hans Thijssen en Rob Peeters hebben samen met de voorzitter van de Dorpsraad, Remco van Dooren, een lesprogramma ontwikkeld voor de groepen 8 om hen kennis bij te brengen over de politiek en om vaardigheden zoals argumenteren, debatteren en spreken bij te brengen. Na een aantal lessen gaan zij zelf aan de slag met hun eigen ideeën om plannen te maken om de leefbaarheid in Acht te verbeteren. De plannen worden uiteindelijk gepresenteerd tijdens een speciale vergadering van de Dorpsraad, waarbij het beste idee ook daadwerkelijk uitgevoerd gaat worden.